Cookies helpen ons bij het optimaliseren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Wat zijn tags en TagClouds?

Wanneer u gebruik maakt van een zoekmachine, zoekt u gericht naar een bepaalde zoekterm. U krijgt vervolgens resultaten met websites waarop dit woord gevonden wordt. HomeTags.nl doet dit anders: u ziet woorden die óók voorkomen op pagina's met het woord waarnaar u zocht. Dit kan een handige inspiratiebron zijn.

HomeTags.nl neemt voor u een stukje voorbereidingswerk uit handen door voor u alvast honderdduizenden websites met elkaar te vergelijken en de meest voorkomende woorden in een tagcloud weer te geven. Sommige woorden komen echter op zóveel websites voor, dat de verwante woorden weinig of niets toevoegen op het gezochte woord. Maar, er zijn ook tienduizenden woorden die wél een zeer inspirerend resultaat bieden.

Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een woord (of deel van een woord) in de lijst met 309,172 tagclouds. U kunt op verschillende manieren zoeken.

Slim zoeken

Zoek bijvoorbeeld eens naar: ?verzekering, om te onderzoeken welke woorden eindigen op verzekering. U kunt uw opdracht ook breder maken, door bijvoorbeeld te zoeken naar alle woorden met daarin het woord fiets, door te zoeken naar ?fiets?. De resultaten van deze zoekopdrachten zijn tevens tagclouds, waarbij geldt dat de grootste woorden het vaakste voorkomen op de 1,220,120 onderzochte unieke Nederlandstalige homepagina's.

Wat is een tag?

Op HomeTags.nl is een tag een woord dat vaker voorkomt op een homepagina. Iedere homepagina heeft zo zijn eigen lijstje met veelvoorkomende woorden. De mate waarin het woord voorkomt, kan worden gevisualiseerd in een tagcloud. Een tagcloud is een verzameling van veelvoorkomende woorden, waarbij het aantal keren dat het woord voorkomt op een pagina, de grootte van de letters bepaalt. Bij het tellen van woorden worden álle woorden op uw homepagina meegenomen, ook de woorden uit bijvoorbeeld een menu of alternatieve teksten van afbeeldingen.

Onverklaarbare woorden

Een zoekrobot ziet een website anders dan een menselijke bezoeker. HomeTags.nl beperkt zich slechts tot de leesbare tekst van een website. Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent over de woorden die het vaakste voorkomen op uw website, wanneer u de tagcloud van uw homepagina bekijkt. In sommige gevallen komt u zelfs woorden tegen waar u nog nooit van hebt gehoord. Toch zijn dit woorden die op uw website vaker voorkomen dan andere woorden. Uw webbouwer doet er goed aan om met behulp van een text only browser (zie Wikipedia: Lynx) de tekstversie van uw website kritisch onder de loep te nemen. Het volgen van de globale richtlijnen voor een correcte broncode en het correcte gebruik van alternatieve teksten voor afbeeldingen kan grote impact hebben op de kwaliteit van een tagcloud.

Automatisch weggefilterde woorden

Wanneer een tagcloud wordt gemaakt van een stuk tekst, dan zijn er altijd woorden die buitengewoon vaak voorkomen. Een automatisch filter probeert de meest irrelevante woorden (bijvoorbeeld: de, het, een) weg te filteren, om voor u het leescomfort te vergroten. Omdat het wegfilteren van woorden ook een automatisch proces is, kan het voorkomen dat bepaalde woorden onterecht worden weggefilterd. De daadwerkelijke tagcloud van een homepagina zal dus altijd een beetje afwijken van de tagcloud weergegeven op HomeTags.nl.

Relatie tussen woorddichtheid en vindbaarheid

Wanneer u de grootste woorden uit uw tagcloud combineert en zoekt in een zoekmachine, is de kans erg groot dat uw website naar voren komt. Dit komt doordat zoekmachines bij het bepalen van de zoekresultaten de woorddichtheid van de woorden op uw homepagina een belangrijke rol laten spelen. Komt een woord vaker voor, dan wordt u hier over het algemeen beter op gevonden. Het is echter niet zo dat u vanzelfsprekend beter vindbaar wordt wanneer u bewust veel losstaande zoekwoorden toevoegt aan uw website. Naast de dichtheid van woorden zijn er tal van andere factoren die meespelen om de relevantie van uw website voor bepaalde zoekwoorden te bepalen. Een aantal van deze factoren worden op homeTags.nl vergeleken.